Фасувальний бізнес. Підводні камені.

Всякий хто береться за фасовку, вважає, що береться за проста справа. Дійсно, що може бути простіше, ніж одну купку розділити на кілька. Всім нам в дитинстві доводилося ділити цукерки на всю компанію порівну. Тих, кого друзі дитинства підпускали до цього заняття кілька разів, продовжують практикуватися в більш зрілому віці. Нерідко все починається з невинних експериментів за підрахунками і зважуванню. Вимірявши час, витрачений на ці нехитрі операції, щасливий власник товару легко підраховує, що підключивши своїх родичів, секретарку, комірника, бухгалтера чи кого-то ще у даний момент валяющего дурня на робочому місці, він зможе істотно знизити собівартість товару, а значить збільшити націнку. Ось вона! Прихована прибуток! Ключ до процвітання!
Однак на цьому тернистому шляху нас чекають деякі розчарування, кілька котрі затьмарюють радість фінансових перемог. Наш родич, секретар, бухгалтер, комірник або хтось ще, в даний момент вже не клеїть дурня на робочому місці, раптом заявляє, що навіть якщо він залишить всі справи, за які він власне і отримує свою зарплату, він все одно не зможе задовольнити вашу потребу в розфасованому товар. Незважаючи на наші вмовляння залишитися після робочого дня і розфасувати тонну - другу товару, якого ось вже два тижні чекає клієнт, ми залишаємося одні наодинці з нашою проблемою. Так ми приходимо до важливого розуміння, що кадри вирішують все. Даючи оголошення в газеті про вакансії фасувальника, ми вказуємо зарплату, відповідну, на наш погляд нескладної, некваліфікованої, сидячи у зручному, комфортабельному приміщенні роботі.
Перше сумніви в правильності вказаного окладу виникають разом з появою в нашому офісі опухлих, погано пахнуть особистостей, які часом з великими труднощами стверджують, що саме вони - ті, хто приведуть ваше підприємство до процвітання і задовольнять всі ваші численні потреби у фасування товару.
Через місяць ви стаєте вже настільки досвідчені, що з перших слів, вимовлених здобувачем у трубку телефону, ви зможете визначити як давно він (або вона) вийшли з запою або місць позбавлення волі. З болем у серці ви починаєте усвідомлювати, наскільки боляче наше суспільство, і споглядання звичайних людей приводить Вас в розчулення. Поступово підвищуючи рівень оплати праці, ви починаєте зустрічати все більше нормальних людей, які без особливих проблем можуть назвати своє ПІБ, поточний день тижня і календарну дату.
Однак для Вас стає одкровенням, що навіть ці милі люди працюють в кілька разів повільніше Вас і кудись втекли родича, комірника, секретаря, бухгалтера, коротше всіх тих, хто колись мав необережність валяти дурня на робочому місці. Таким потрясінням для Вас стає зникнення комірника і приголомшлива нестача на складі. Провівши невелике внутрішнє розслідування, ви переконуєтеся, що втратили хорошого працівника, а недостача викликана помилками на фасування. З гіркотою для себе ви з'ясовуєте, що швидкість фасування і точність зважування - це величини обернено пропорційні.
Підрахувавши збитки, ви розумієте: щоб повернути комірника, доведеться ввести нову посаду контролера за якістю. Поступово, якимось чином, все ж викроюючи час для основної роботи, ви виводите свій фасувальний цех на необхідну потужність. До цього часу ви стаєте великим фахівцем в кадрових питаннях, питаннях нормування, підрахунку поправочних коефіцієнтів, прикладної психології та організації робочого місця. Вечорами ви притьмом читаєте КОАПП і дивуєтеся, як раніше жили, не знаючи трудового законодавства.
І в цей самий прекрасний момент відбувається невеликий сезонний спад, або затримка на митниці, або деякий насичення ваших партнерів... Одним словом, одного разу, ваші фасувальники та фасовщицы постають перед Вами з класичним питанням: "Що робити?". Ви починаєте гарячково шукати їм роботу. Робоча дисципліна падає, і ось Ви вже з побоюванням проходите повз фасувального цеху. Якийсь час Ви тримаєтеся на те, що всі вивільнені гроші пускаєте на придбання товару. Ваш склад забивається товаром, але це вже Вас не радує. Ви починаєте відчувати нестачу грошових коштів і зарплата персоналу починає систематично затримуватися...
Те, що люди невдячні відомо давно. Але одна справа знати, а інша справа випробувати на собі. Отже, кращі Ваші фасовщицы і фасувальники спочатку починають частіше хворіти, хворіють їхні діти, родичі помирають. Одним словом вони починають відвідувати роботу все рідше і рідше. Одного разу, прийшовши у свій фасувальний цех, Ви виявляєте, що залишилася лише половина працівників, причому не найкраща. Ті, хто користується попитом, знайшли собі інше місце.
В цей важкий момент, раптом, Ваш товар стає знову, більш затребуваний, і клієнти вмить розметають його зі складу. Тільки от невдача - Ваш фасувальний цех зменшився на половину. Поки Ви дали рекламу, доки підібрали персонал, навчили його, пройшло достатньо часу, щоб понести значні збитки у вигляді упущеної вигоди.
Со временем, Вы постигнете истину, которую постиг весь мир: каждый должен заниматься своим делом. Фасовку на своем предприятии выгодно устроить в том случае, если объем очень мал, так что накладные расходы, чтобы отвезти товар не оправдывают прибыли. Или объем достаточно велик, чтобы запасы товара на складе могли сгладить временные колебания спроса и обеспечить фасовочный цех товаром. Однак Вам самим доведеться вирішити, що вигідніше для Вас: тримати додаткові запаси товару на складі (на що змушений йти практично кожен виробник, хоча заморожені кошти не приносять прибутку), або, зберігаючи мобільність, не затоваривать склад, а фасування довірити професіоналам.
- Види фасуванняУ статті розповідається про розфасовки та її види. Стаття буде корисна починаючим підприємцям.Види фасування